Inkl. moms 0

Birchotan 7 kg

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Tillverkningen av Birchotan börjar med den tornedalska björken. Våra långa mörka vintrar skapar ett långsamväxande träd med täta årsringar, och det säger nästan sig självt: när vår björk vuxit till rätt storlek kan den vara 40 år gammal. En centraleuropeisk björk blir lika stor på en fjärdedel av tiden.
Vi sorterar ut björk av rätt storlek och kapar den i bitar. Björken torkas därefter i vår torkkammare, som drivs av förnybar el, till rätt fukthalt för kolning. Fördelen med att torka i kammare är att vi alltid kan nå samma fukthalt, oavsett säsong och väderlek. Efter torkning lyfter vi in björken i vår kolugn, där vi låter kolningen ta den tid som behövs för att nå så hög kvalitet som möjligt.

När vi skapade Birchotan var målsättningen att få fram en mycket kompakt kol utan rök, så att den fungerar i små bordsgrillar av japansk typ. Genom att låta kolningsprocessen ta lång tid och i slutändan komma upp i en högre temperatur än vad som annars är brukligt har vi lyckats nå dit. Men när temperaturen ökar i kolningen minskar också mängden kol som finns kvar i slutändan. Därför kostar Birchotan mer än annan premiumkol.

Bland kunderna som använder Birchotan dagligen finns några av norra Europas bästa restauranger, bland annat flera med tre och två stjärnor i Michelinguiden. De vittnar om en kol som har lång glödtid, ingen gnistbildning, mycket lite rök, en lätt björksmak och som är mycket lätt att temperaturreglera. Kolen används bland annat till japansk grillning, i stora keramiska grillar (ex. Big green egg) och i grillugnar, som Josper och Mibrasa.

Birchotan levereras i lådor om sju kilo.